Rabu, 13 Februari 2013

Cinta Depan Mata !


Cinta Depan Mata !

 Zaman persekolah , dimana ada Si gadis yang bernama , Mimiey .Berumur 16 tahun dan bersekolah di sekolah yang sama dengan Si Dia yang bernama Zian .

Mimiey Seorang gadis yang agak pendiam di sekolah , dia seorang yang tidak banyak bercakap , dan jarang berkomunikasi dengan orang lain , termasuk lah rakan sekelas nya . Mimiey mempunyai Kawan yang bernama Eva And Herni . Mereka Sangat rapat dan mempunyai Warna kegemaraan yang sma , iaitu Merah Jambu .

Kelas Berlian dimana Mimiey dan Zia nada sekelas pada masa itu , bila cikgu masuk dan member tugasan berkumpulan . Mimiey dan Zian akan membuat kumpulan bersama . Mimiey merasa kan bahawa zian dan kawan-kawan nya ada orang yang sesuai , sebab hanya mereka yang tahu perangai Mimiey macam mana .

Mimiey dan Zian sering kemana-mana berdua , tak kira lah ke bilik guru,kantin mahu pun ke bengkel . Mimiey dan Zian tidak peduli apa yang orang nak fikir pasal mereka . Kadang-kadang bila masa free dalam kelas mereka akan selalu duduk di meja Mimiey berkumpul dengan Eva and Hernie , untuk berkongsi cerita dan juga membuat kerja rumah bersama .  Sampai rakan sekelas dan cikgu juga merasa hairan dengan kedekatan mereka ini . Tapi mereka memberi tahu bahawa mereka hanya lah sebatas kawan sahaja  .
Pada suatu hari , iaitu hari Isnin dimana perhimpunan rasmi sedang di jalan kan . Mimiey ternampak seorang budaq lelaki segak bergaya mengunakan baju berlengan panjang dan berwarna putih . Berdiri berdekatan dengan Zian . Mimiey mula jatuh hati pada pandangan pertama dekat lelaki itu ! Mimiey tertanya-tanya siapa kah budak lelaki itu .
Perhimpunan telah di tamatkan , pelajar dibenar kan masuk ke kelas masing-masing . tapi dalam fikiran mimiey hanya lah budak lelaki itu . Setiba Mimiey di kelas , seorang guru bernama Siti telah masuk kekelas untuk mengajarkan subjek Bahasa Melayu , dan dia juga membawa seorang pelajar ke dalam kelas Mimiey . Dan rupanya budak lelaki itu adalah budak lelaki yang dia nampak di perhimpunan pagi tadi .
Hai , Nama Saya Ilham . Saya pelajar pindah dari England , Salam perkenalan semua nya . Dengan perkenalan diri tadi kini Mimiey mengetahu nama sebenar budak lelaki itu .Ilham duduk bersebelahan dengan meja Mimiey . Mimiey hanya tersenyum melhat nya . Bukan lah nak kata Mimiey sombong Cuma Mimiey malu untuk memulakan , sehingga lah waktu persekolahan tamat . Mimiey menunggu bas di pondok bas yang di sediakan , dia tidak melihat lagi wajah budak lelaki itu , dan tertanya-tanya dimana kah budak lelaki itu tinggal . Bas Mimiey telah sampai , dan Mimiey duduk di kerusi kedua dari depan ,biasa nya bas ini akan terus jalan sebab Mimiey Nampak semua orang dah naik bas itu .Tiba-tiba Mimiey ternampak Budak lelaki itu datang dan menaiki bas yang sama dengan Mimiey . Mimiey tidak dapat berkata-kata apabila dia mengetahu budak lelaki itu pula satu bas dengan dia .
Hari Seterusnya , Mimiey cuba memberitahu kepada Zian bahawa dia telah pon jatuh hati dengan Ilham . Zian hanya tersenyum sahaja, tiba-tiba ilham datang dekat Mimiey, dia nak bincang tetap Bahasa Melayu yang cikgu Siti ajar . Dia Kurang pasti dengan kerja yang dia buat . tanpa banyak Tanya Mimiey Pun mengajar Ilham , dan meninggalkan Zian bersama Eva dan Herni.

sejak dari itu Mimiey dan ilham mula akrab ,bertukar-tukar no.hp dan sering pulang bersama-sama . ilham sering membantu Mimiey membawa buku-buku Mimiey .Ilham juga akan membelikan Mimiey minuman setiap pulang dari sekolah .

Mimiey dan Ilham mula menjalinkan hubungan . Mimiey sering mencerita kan masalah nya kepada Zian , dan Zian merupakan orang yang akan menenangkan dan menasihati Mimiey , agar kuat menghadapi masalah .Mimiey sering mendengarkan nasihat Zian ,Zian merupakan kekuatan kedua nya selepas keluarga Mimiey .

Mimiey dan ilham semakin rapat hubungan mereka hampir berjalan sehingga lah Mimiey berada di tingkatan  5, tiba-tiba apabila Zian pulang dari sekolah Zian ternampak Ilham bersama perempuan lain. Dia cuba untuk tidak memberi tahu kepada Mimiey , sebab dia tidak sanggup untuk melihat Mimiey bersedih hanya disebabkan seorang lelaki , dan pada hari itu juga Zian teringat bahawa Mimiey tidak datang kesekolah ? jarang sekali Mimiey tidak datang kesekolah jika Mimiey tidak ada urusan yang perlu di uruskan di luar sekolah dan jika Mimiey tidak sakit .Zian mula rasa risau dengan Mimiey ! Dia cuba kerumah Mimiey , Tapi Mimiey tidak ingin berjumpa dengan sesiapa, termaksuklah Eva dan Herni.Zian risau dengan Mimiey yang tidak ingin berjumpa sesiapa pada hari itu , Zian mengambil keputusan untuk bertanya sendiri kepada Ilham apa sebenarnya yang berlaku antara mereka berdua .

“Ilham ? Aku ingin bertanya dengan kau , Apa  yang berlaku sebenarnya ? mustahil kau tidak tahu apa yang berlaku .Ilham tanpa basah basi member tahu cerita yang sebanarnya  bahawa dia telah putus dengan Mimiey !!”

Zian mula risau dengan keadaan Mimiey beberapa hari ini , Mimiey mungkin tidak selesa dengan kehadiran ilham di dalam kelas ,Zian cuba mencari jalan untuk membuat Mimiey tersenyum dan melupakan Ilham .Zian begitu mengambil berat tentang Mimiey , tapi Mimiey hanya mengangap Zian sebagai kawan sahaja tidak lebih dari itu .
Selepas menduduki SPM , Mimiey mula berpisah dengan kawan-kawan nya , hanya laman social (Facebook) tempat mereka berhubung ,dan bertanya khabar dengan rakan-rakannya . Tiba-tiba Acc Zian telah pon dihapuskan ,Mimiey tertanya-tanya dimana sebenarnya Zian berada sekarang .Mimiey mendapat Add Friend daripada kawan baik Zian . Tanpa rasa ragu-ragu Mimiey mengesahkan Alonk .Mimiey mula berchatting bersama Alonk untuk bertanya Khabar tentang Zian , dan Alonk mencerita apa sebenarnya yang berlaku .

“ Selepas kita habis SPM ,Zian telah mengalami kemalangan jalan raya . Mula dari itu dia mengambil keputusan untuk tinggal bersama kelurga dia yang berada di England .Mimiey ada sesuatu yang ingin aku beritahu , sebenarnya Zian sangat sayang kat kau , tapi kaw tidak pernah memberi peluang kepada dia untuk betul-betul sayang kat kau ! kaw hanya pandang dia sebagai kawan tp tidak dia ! “

Mula dari itu Mimiey mula kesal dengan sikap dia terhadap Zian , yang tidak pernah memberi peluang kepada dia dan tidak menghargai Zian lagi yang sudah banyak membantu Mimiey .

# Jaga mencari sesuatu yang belum pasti kita dapatkan . Peluang bila didepan mata jangan di tolak .
 


thanx Guys sudi baca citer Eka

0 comments:

Catat Ulasan

Assalammualaikum .. Thank Sudi baca blog eka , dan jangan lupa k tinggalkan pesanan :D